Programok

Őszanyó
Hagyományteremtő céllal már az első évben őszanyó búcsúztatta el csoportjainkban az ősz évszakot. A gyerekek felelevenítették az ősszel tanult verseket, énekeket, természeti változásokat. Őszi gyümölcsökkel kedveskedtek őszanyónak, aki azzal búcsúzott tőlük, hogy ő most el megy pihenni és hamarosan megérkezik testvére Tél apó.
Ebben az évben interaktív formában, az óvoda aulájában, amely Ősz Országot jelképezi, felkeresték a gyerekek őszanyót. Kérésére különböző játékos feladatokat oldottak meg. Minden feladathoz más helyszínt keresve. Őszi dalokat énekleltek, verset mondtak, ősszel kapcsolatos ismereteiket mélyíthették el: őszi színek, madarak elvándorlása, szüreti élmények felelevenítése, őszi időjárás, őszi termések, megfelelő öltözködés. Mindez játékos formában sok mozgással történt. Őszanyó minden csoport számára ajándékot hozott.

Szivárvány Olimpia
Óvodánk hagyományteremtő céllal megrendezte 2016. Június 3-án, pénteken a Szivárvány Olimpia elnevezésű játékos mozgásos sportversenyét, melyen minden csoport részt vett. Korosztályonként kicsik a kicsikkel, középsősök a középsősökkel, nagyok a nagyokkal versenyezhettek. A vidám hangulatú versenyezés első győztes csoportja a Tücsök csoport lett, így ők vehették át elsőként a vándor kupát, melyet minden évben az a csoport nyer el, akiknek sikerül megnyerni a Szivárvány Olimpiát.

olimpia1 olimpia2

Szüret
Minden év szeptember utolsó hetében vidám szüreti nótaszótól hangos a Szivárvány Óvoda. Folyosói zenével, majd az aulába érve régi szüreteket idéző videókkal hangoljuk rá a gyerekeket a hét fő eseményére, a szüreti mulatságra. A nagy napon a feldíszített udvaron a szülők segítségével összegyűjtött szőlőt közösen szemezgethetik, préselhetik a gyerekek váltott csoportokban, így tevékenység közben ismerkedhetnek meg a szőlőfeldolgozás hagyományaival, eszközeivel. Munkájuk eredményét a finom mustot kóstolhatják, majd szüreti népi játékokkal, táncházzal zárjuk a napot.

szuret

Márton nap
Novemberben Márton napra készülve a csoportok közösen díszítik az óvodát. Népi játékokat, mondókákat tanulnak, ráhangolódnak a jeles napra. „Liba-bál” rendezvényünket az aulában szervezzük, ahol a gyerekeket szőlőszörppel, libazsíros kenyérrel és táncházzal lepjük meg. Nyílt nap keretében a szülőkkel közösen lámpáskészítő délutánt szervezünk. A gyerekek gyakorolhatják a vendégvárást, vendéglátást, mert a csoportok évről évre a délelőtt folyamán sütött süteménnyel vagy libazsíros kenyérrel várják a szülőket. Elkészült lámpásainkkal minden évben aktív résztvevői vagyunk a városi szintű Márton napi felvonulásnak, tűzgyújtásnak.

Kiszézés
Februárban az egy hétig tartó különböző témanapokat feldolgozó vidám, jelmezes átváltozás, eszem-iszom, vígasság közben a csoportok külön-külön elkészítik zajkeltőiket, amivel a telet végképp elűzhetjük. A hét folyamán minden kidobandó rossz tulajdonságot, rossz cselekedetet feltesznek saját készítésű „kisze” bábjaikra. A hét utolsó napján lezárásként, a csoportok saját készítésű zajkeltőikkel kísérve, rigmusokat kiáltozva a közeli patakba dobják a „kiszéket”. Így temetjük mi a telet.

kisze1

Húsvéti hétpróba
Húsvét előtt nagy lázban ég az óvoda apraja, nagyja. Azon kívül, hogy hagyományos és modern technikákkal tojásokat festenek és díszítenek, locsoló verseket tanulnak, még a „Húsvéti hétpróbát” is ki kell állniuk a gyerekeknek!

hetproba1

A csoportoknak közösen összefogva vagy egyénileg ügyeskedve a tágas folyosókon, tornateremben, aulában különböző vidám mozgásos ügyességi, logikai feladatokat kell megoldani hét állomáson. A próbák jutalma a nyuszi keresés, a cukoreső, a közös táncház, kapuzás, vonulás a zöld ágak alatt.

hetproba2

hetproba3

Faültetés
Minden év májusában elérkezik az idő, amikor el kell búcsúznia nagycsoportosainknak az óvodától. Örömteli, de egyben picit bánatos ünnep ez. Három év az oviban, a sok-sok vidám, játékos időszak véget ért. Hogy ne hagyjanak itt minket nyomtalanul a szívünkhöz nőtt óvodásaink minden évben egy fát ültet el a búcsúzó nagycsoport. Ezzel emlékeztetve az itt maradó társakat, óvó néniket, dadus néniket az együtt töltött szép napokra.
Ám nemcsak az udvaron eleveníthetjük fel emlékezetünkben az elballagott óvodásainkat, hanem az aula falára felfestett hatalmas fa leveleit böngészve is. Ott olvashatja el minden arra járó azoknak a gyerekeknek a neveit, akik valaha itt játszottak, okosodtak, ügyesedtek a Szivárvány Óvoda falai között.

faultetes

Luca napi családi délután
December 13-a közeledtével a hagyományőrző munkaközösség vezetésével minden évben felelevenítjük a Luca naphoz kapcsolódó népszokásokat, babonákat, boszorkányságokat. A hét folyamán búzát ültetünk, pogácsát sütünk, stb.
A hét fő eseménye a családi délután, melyre meghívjuk a szülőket, testvéreket is és közösen alkothatnak, játszhatnak a családok. A délutánt elemlámpás „boszorkánykereséssel” zárjuk az udvaron, és minden évben ilyenkor gyújtjuk meg először az udvari fenyőfánkon az égőket, néhány karácsonyi dal kíséretében.
A szülők nagyon kedvelik a süteménysütő versenyt, szívesen beszélgetnek egymással egy forró tea mellett és közösen hangolódnak rá a karácsony közeledtére.

Szivárvány – hét
Már a nevében is benne van, hogy ezen a héten színes programokat találunk ki a gyerekeknek. A kézműves foglalkozások témája ilyenkor maga a szivárvány és annak színei.
Évről évre Szivárvány Olimpiát rendezünk ezen a héten.
Tavaly először egész óvodás kirándulást szerveztünk, amit idén is feltétlenül megrendezünk.
A hét legfontosabb eseménye itt is a szülőkhöz kapcsolódik. Családi sportdélutánt, vetélkedőket, versenyeket szervezünk a számukra, ahol kicsik és nagyok együtt mozoghatnak.
A rendezvényt táncházzal, vagy közös mozgással, koncerttel zárjuk.